Funchal

Funchal

Funchal, de hoofdstad van Madeira, ligt in het zuiden van het eiland, en is erg geliefd bij toeristen en dagjesmensen. Maar liefst 500.000 toeristen weten Funchal ieder jaar weer te bezoeken, en dat is eigenlijk ook helemaal niet zo raar, want het is een bijzondere stad, die je eigenlijk gezien moet hebben.

Het grootste gedeelte van de huizen liggen vrij dicht bij elkaar, op de hellingen boven de brede baai, en vooral de wijk Sao Martinho, met hotels, winkels, uitgaansgelegenheden en restaurants, en musea, wordt vaak bezocht. Dat komt overigens ook door de prachtige tuinen, vol met diverse bloemen en planten.

Een derde van de inwoners van Madeira is woonachtig in Funchal, en daardoor zijn de faciliteiten goed te noemen. Ruime keuze aan winkels, en diverse uitgaansgelegenheden. Je kunt rustig stellen dat het leven in de stad goed is.

Nu zou je misschien denken dat de meeste bezoekers komen voor de bezienswaardigheden, maar dat is niet altijd zo. Natuurlijk komen veel toeristen ook voor de restaurants en het uitgaanscentrum, maar veel toeristen zijn ook te vinden in de haven.

Enerzijds natuurlijk omdat ze hier aankomen met de grote cruiseschepen, en anderzijds omdat ze de drukke haven, en de vaak beroemde cruiseschepen willen bekijken, als ze aanleggen of juist de haven uitvaren. Ook met andere schepen is de haven een drukte van belang.

Maar er is vanzelfsprekend nog veel meer leuks en indrukwekkends te doen, en te zien, in de stad.

Leuk om te doen in Funchal

Zoals al aangegeven is de haven erg populair, en dat is ook van toepassing op de promenade langs de haven. Hier wandel je vanaf bijvoorbeeld de Estrada Monumental, daar liggen veel hotels, tot aan het fort Sao Tiago.

Een leuke wandeling, soms wel wat druk, en tijdens de wandeling kan je de haven goed bekijken, de diverse parken zoals het park Santa Catarina, en kom je langs het museum van Columbus, dat je overigens ook moet gaan bekijken, maar niet persé tijdens deze wandeling.

Ook leuk, of misschien moeten we juist wel indrukwekkend zeggen, is de markt. Veel fruit en groente, spotgoedkoop, van lokale boeren. En erg leuk zijn de bloemenmeisjes. De term meisje is ietwat verkeerd gevonden, maar de verkoopsters van bloemen, vaak oudere vrouwen, dragen nog wel traditionele klederdracht, en dat maakt het toch erg bijzonder.

Op de markt wordt trouwens ook traditioneel veel vis verkocht.

En, absoluut niet vergeten mag je het maken van een tochtje met de kabelbaan naar Monte.

Monte ligt 500 meter boven de stad, en de tocht maak je met een moderne kabelbaan, de Telefrico. Natuurlijk een mooi uitzicht, maar bijzonder is het kerkje Igraja Nossa Senhora. Hier ligt namelijk de Oostenrijkse keizer Karel de 1e begraven, die getrouwd was met het nichtje van de Portugese koning.

Kortom, een vakantie op Madeira is niet af, als je niet minstens één dag Funchal bezoekt, maar kijk er niet vreemd van op, dat je dan vaker naar deze indrukwekkende stad wilt.